TRD Globočak

GOSTOVANJE V BELI KRAJINI

Na povabilo Stanke Majerle in s pomočjo JSKD Črnomelj ter gledališke skupine ZIK je gledališka skupina Globočak - Kambreško gostovala v Beli krajini od 8. do 10. avgusta.

 

 Naš start je bil Ročinj. Pot nas je vodila po Soški dolini mimo Nove Gorice , Ajdovščine, Unca. Prva naša postaja je bila Nova Štifta. Tam smo si ogledali baročno romarsko cerkev. Ta stoji na pobočju Travne gore, sredi gozdnatega zelenja. Že od daleč pozdravlja obiskovalce z visokim zvonikom. Veliko romarjev se tu zbere na veliki šmaren.

Tu je bila tudi naša prva postaja za okrepčilo. Pot smo nato nadaljevali do Starega trga, kjer smo imeli prenočišče. Tam nas je odprtih rok sprejela Sonja Šuster. Namestili smo se v njene prelepe apartmaje. Zadrževali se nismo, saj smo morali na predstavo v kulturni dom v Črnomelj. Gledalci so se naši črni komedija»Nona« nasmejali iz vsega srca. Gostitelje smo obdarili z našimi domačimi pridelki in izdelki.

Odšli smo na počitek, a ta je bil bolj kratek, saj so naši igralci prepevali dolgo v noč.

Drugi dan smo bili gostje doma starejših občanov v Metliki, ki ga vodi Stanka Majerle. Člani gledališke skupine smo za stanovalce pripravili kulturni program. Ob pesmi in zaigranih skečih v narečnem jeziku smo predstavili delovanje našega društva. Vse udeležence na prireditvi smo tudi obdarili s sivkinimi butaricami in šentjanževo kremo ki so delo naših rok. Pogostili so nas s kosilom.

Po kosilu smo si ogledali vinsko klet Metlika. Mogočna, pod zemljo zgrajene vinska klet vabi vse ljubitelje dobrih vin. Imajo vinoteko in nov prostor za degustacijo. Ob pokušnji vin ponudijo tudi znamenito belokranjsko pogačo.

Pot nas je nato peljala v Žuniče v Šokčev dvor, kjer so nas gostili Preloški tamburaši z Jožetom Starešiničem. Tudi tu smo odigrali kratek skeč. Direktor Krajinskega parka Kolpa Boris Grabrijan nam je razkazal dvor. Povedaj je , da je dvor tip zaprte kmečke domačije, ki jo sestavljajo hiše, lopa, skedenj in dvorišče. Na takih domačijah je v preteklosti živelo več generacij ene družine.

Pokazali so nam tudi čebelarsko učno pot, ki je edinstvena pri nas.

Po dolgem dnevu nas je čakal počitek, a je bil tudi to noč kratek zaradi pesmi in harmonike.

Zadnji dan pa smo si privoščili raft po Kolpi. Nadali smo si rešilne jopiče, škornje in čelade. Z dvema čolnoma smo se podali na pustolovščino. Bilo je nepozabno. Nenevaren spust po čisti reki in neokrnjeni naravi je pravo doživetje. Na raftu smo si ogledali tudi skrivnostno vasico na hrvaški strani. Tu se življenje še vedno odvija skorajda tako kot v 18.stoletju. Vasica nima ceste, a kljub temu tam živijo ljudje, ki so srečni, pa četudi lahko ponudijo le šilce žganja. Edina njihova povezava s svetom je s čolnom na slovensko stran, ko Kolpa ni previsoka.

Vsi utrujeni in polni prelepih doživetji smo se v večarnih urah vrnili domov.

Še enkrat se prav lepo zahvaljujemo Stanki Majerle, Preloškim tamburašem in Sonji Šuster.


 
 

Kulturni dom Črnomelj - igra "NONA". Foto: Dora Ravnik
Apartmaji Šuster. Foto: Dora Ravnik
Dom starejših občanov Metlika. Foto: Dora Ravnik
Skeč. Foto: Dora Ravnik
Dom starejših občanov Metlika. Foto: Dora Ravnik
Dom starejših občanov Metlika. Foto: Dora Ravnik
Direktor krajinskega parka Boris Grabrijan. Foto: Dora Ravnik
Preloški tamburaši. Foto: Dora Ravnik
Raft po Kolpi. Foto: Dora Ravnik
Gledališka skupina. Foto: Dora Ravnik