TRD Globočak

O društvu

DOBRODOŠLI NA SPLETNI STRANI TURISTIČNO REKREACIJSKEGA DRUŠTVA GLOBOČAK

 

POZDRAVLJENI.

 

BILI SO ČASI KORONE KO SE JE DRUŽABNO ŽIVLJENJE USTAVILO.

UPAJMO, DA SE NIKOLI VEČ NE VRNEJO.

VRAČAMO PA SE MI.

 

                                                                                                                                                                   

TR društvo Globočak je bilo ustanovljeno leta 1999 z namenom oživitve športno rekreativne dejavnosti med mladimi,dvigom kulturnega življenja,sodelovanja s sorodnimi društvi po občini,regiji in zamejstvu. Društvo se trudi z združevanjem ljudi in ohranjanjem kulturne dediščine.

Pohodna sekcija organizira pohod spominski pohod na Globočak (četrto nedeljo v mesecu oktobru).

V okviru TR društva Globočak deluje kulturno gledališka sekcija - Etnološka skupina Kontrabant čez Idrijo,ki je bila ustanovljena leta 2002. V teh letih delovanja smo na oder postavili 15 gledaliških iger,med njimi tudi "Kontrabant čez Idrijo",ki je na tragikomičen način prikazovala prehajanje meje,ki jo je v petdesetih letih postavila nova država Jugoslavija. Ime gledališke skupine smo leta 2010 zamenjali v Gledališka skupina Globočak Kambreško prav zaradi zamenjevanja imena igre in imena skupine.

Na kulturnih dnevih pod Globočakom,se srečamo z domačimi in zamejskimi društvi od Rezije,Benečije do Tržaškega Krasa. Organiziramo etno tržnico,prikažemo ročna opravila in dela po starem...Povabljene skupine se predstavijo s petjem,plesom in gledališko igro s katerimi se ohranja etnološka dediščina.